Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Via een achterdeurtje toch beleggen

De huidige spaarrentes zijn niet om over naar huis te schrijven. Kon je vorig jaar je spaarcentjes nog tegen een dikke 4 procent wegzetten, nu moet je genoegen nemen met maximaal 3 procent op je spaarrekening. Geen wonder dat steeds meer banken spaarders verleiden met beleggingsproducten.

“De huidige spaarrente? Belachelijk. En de beurs? Misschien nog een tikje hachelijk.” Hiermee wil Royal Bank of Schotland (RBS) mensen over de streep trekken om hun spaargeld in hun nieuwe product te stoppen: Royal AEX Obligaties. Dit product, dat eind augustus van dit jaar gelanceerd werd, is in wezen een beleggingsproduct. Hoe werkt het?

Rente afhankelijk van de AEX index 

Van tevoren schat je in met welk percentage de AEX zal gaan stijgen: 5%, 6%, 7,5% of 10%. Dit percentage dit is je rentegrens. Denk je bijvoorbeeld dat de AEX dit jaar met minimaal 6 procent zal stijgen, dan krijg je, wanneer je voorspelling uitkomt, 6 procent rente op je inleg. Anders ontvang je helemaal geen rente. Wel betaal je 0.3 procent per jaar van de inleg aan kosten, die overigens al verwerkt zijn in de aankoopkoers van de obligaties.

 

Iets hoger risico? 

Nog een voorbeeld van hoe spaarders worden verleid om te gaan beleggen. “Waar uw depositorente ophoudt, gaat het Delta Lloyd Euro Credit Fund verder,” zegt een mannenstem die in een radiospotje het fonds aanprijst als alternatief voor een spaardeposito. In het spotje wordt eufemistisch vermeld dat het fonds een “iets hoger risico” heeft dan een deposito.

Wie vervolgens de financiële bijsluiter van dit beleggingsfonds bekijkt ziet dat het beleggingsrisico van dit product groot is. Het risico van een spaardeposito is zeer laag. Het fonds belegt voornamelijk in bedrijfsobligaties zolang ze maar zijn uitgegeven in euro’s. Je loopt dus in theorie het risico dat je je inleleg kwijtraakt.

 

AEX Spaarrekening 

Tenslotte biedt ook staatsbank ABN een spaarrekening aan die op zijn minst wat trekjes heeft van een beleggingsproduct: de AEX spaarrekening. Net zoals bij RBS is de rente die je ontvangt afhankelijk van het verloop van de AEX. De bank van Gerrit Zalm belooft dat je rente gelijk is aan de procentuele stijging van de AEX index na 6 maanden. Wel geldt er een maximum rentepercentage van 7 procent. Stijgt de beurs met meer dan dit percentage dan wordt je rentevergoeding dus afgetopt. Daalt de index, dan heb je pech en krijg je helemaal geen rente.

 

Achterdeur

Wie zijn spaarcenten tegen een hoge rente wil stallen bij een bank komt via de achterdeur al snel uit bij beleggingsproducten. Mensen die echt alleen willen sparen zullen het dus moeten doen met een aanmerkelijk lagere rente dan die je vorig jaar nog kon krijgen. Dat de vergoeding voor het in bewaring geven van je spaargeld nu zo laag is, heeft te maken met het lage Euribor. Dat is het rentepercentage waartegen banken van elkaar lenen. De Euribor dient weer als basis voor het bepalen van de rente die particulieren krijgen op hun spaarrekening.
Een manier om toch wat meer rente op je spaargeld te krijgen is om het langer vast te zetten. Want hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente. Je neemt dan het risico dat als de rente gedurende de periode stijgt, de rente die jij ontvangt gelijk blijft.

Bij het kiezen van de meest geschikte bestemming voor je spaargeld is het dus van belang om over ten minste twee dingen goed na te denken: hoe lang wil je je geld vastzetten en hoeveel risico ben je bereid te lopen. En last but not least: weet waar je je geld in stopt. Een zeer hoog rentepercentage ontvangen en geen enkel risico lopen is te mooi om waar te zijn. Dit hebben spaarders die ervoor kozen om hun geld in een achtergestelde deposito bij de DSB Bank te stoppen aan den lijve ondervonden.

Door Eline Ronner, 2 november 2009

Update:

Op 11 november 2009 hebben de kamerleden Tang en Vos (PvdA) een aantal vragen gesteld aan de Minister van Financien over deze beleggingsproducten, en met name over de gebruiksvoorwaarden van het product van de Royal Bank of Scotland.

 

Reageer op dit artikel!

 

 

 

 

Dit artikel verschijnt ook op de website van Z24.